2015. május 22., péntek

A mikroszkóp alatt...

Az apró dolgok izgalmasak, bár egyáltalán nem egyszerű őket megfigyelni. Akad viszont számos olyan dolog, mely egy egyszerű mikroszkóp alatt is nagyszerűen mutat. A Zsebtudós napon megnéztünk egy-két, a háznál, vagy akörül könnyen fellelhető dolgot.


Kezdjük úgy, mint minden jó magyar receptet: "Végy egy fej hagymát...". Az első és legegyszerűbb dolog, amit mikroszkóp alatt vizsgálhatunk, a vöröshagyma (Allium cepa). A hagyma húsos alleveléből készített nyúzaton (a hagyma alleveleinek belső részéről könnyen lenyúzható hártyás réteget kell levenni) jól megfigyelhetők a hosszúkás, szorosan álló sejtek. Festés nélkül csak a sejtfalak láthatók, a magok csak festéssel tehetők láthatóvá.
Vöröshagyma (Allium cepa) húsos allevelének nyúzata
Debrecen, 2015. április
Vöröshagyma (Allium cepa) húsos allevelének nyúzata
Debrecen, 2015. április
A második legegyszerűbben beszerezhető minta a házipor. A szerencsésebbek találhatnak benne poratkákat. Sajnos ezúttal nekünk nem volt ilyen szerencsénk. Csak a szőrből, szintetikus szálakból és egyéb érdekességekből álló gubancot tudtunk megfigyelni. 
Házipor
Debrecen, 2015. április
Moha. Számtalan faj és forma. Biztosan megtalálható a ház körül és mivel a növények egy fejletlenebb csoportjába tartozik, levélkéje gyakran csak egy sejtsornyi vastag, így ha ügyesen tesszük a mikroszkóp alá, akkor szépen látszani fognak a sejtek és a benne lévő zöld színtestek (kloroplasztiszok).
Moha levélkéjének fázis-kontraszt mikroszkópos képe
Debrecen, 2015. április
Moha levélkéjének  fénymikroszkópos képe
Debrecen, 2015. április

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése